HEM / KAFFE / Gringo, Etiopien Gedeb Carbonic Espresso, 500 g

Vi har tidigare haft detta kaffe, då rostat för brygg, men det är också ett kaffe som lämpar sig alldeles utmärkt för espresso. Gedeb Carbonic är ett väldigt mjukt och bärigt kaffe, med en fin fruktsötma och en alldeles lagom syra. Supergod som ren espresso, men smått magisk även som en cappuccino eller cortado.

Getachew är erfaren producent och har sedan några år tillbaka bevisat att han hanterar kvalitetsproduktion på högsta nivå. Kaffet som används för det anaerobiska kaffet är från den senare delan av skörden, då kaffet från de högst belägna plantorna plockas. Kaffet kommer från små familjergårdar, i det lokala samhället Gedeb. Bären kommer både från nyligen planterade träd av förbättrade sorter och traditionella gamla ursprungsvarieteter. Bönderna använder uteslutande organiskt gödsel, beskärning av kaffeträden är obefintlig. 

Den anaerobiska processen börjar med att man tar bort omogna bär genom att ha dom i vatten (lätta/omogna kaffebär flyter, tunga/mogna bär sjunker). Defekter tas sedan bort manuellt innan bären läggs i förseglade spannmålspåsar och förvaras på en sval, mörk plats borta från solljus i ca. 72 timmar. Efter tre dygn tas bären bort från påsarna och läggs i tunna lager på torkbord. Det tar 18-20 dagar för bären att torka i skuggan, innan de kan vila innan skalning och sortering.

Mikrober är oerhört olika och har potential att producera ett brett utbud av smaker i kaffe. Aeroba mikroorganismer (som matas med syre) ger andra smakresultat än anaeroba, så det finns en enorm potential att producera väldigt olika smaker genom att helt enkelt ändra tillgängliga resurser för mikrober. 

LAND: Etiopien
PRODUCENT: Mr. Getachew – Gedeb Washing Station
REGION: Kochere, Gedeo, Yirgacheffe
VÄXTHÖJD: 1800-2200 meter
ART/VARIETET: Heirloom
PROCESSMETOD: Anaerobisk Natural
TORKMETOD: Sol på upphöjda bäddar
SKÖRDEPERIOD: Januari - Februari

Rostningsdatum 2024-02-22
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart