Droppbrygg - kaffeskola

Det här är egentligen inget nytt men har på senare tid blivit väldigt populärt. En metod man kan komma igång med på några minuter men som kan ta en livstid att bemästra.

Metod

Placera filtret i filterhållaren och ställ på valfri kanna eller kärl. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll på ett par dl. Detta gör vi för att förvärma porslinet samt ta bort eventuell papperssmak från filtret (visas ej på bilderna nedan).

Töm ut vattnet ur kannan från sköljningen och häll ner det malda kaffet i filtret. Häll en liten mängd av vattnet i cirkelrörelser med en jämn långsam stråle över kaffet, och se till att allt kaffe fuktas och låt det blomma (skumma) under ca 30 sekunder.

Fortsätt sedan att hälla vattnet med en jämn stråle i cirkelrörelser över kaffet till dess att den doserade mängden vatten hamnat i kannan. Hela förfarandet bör ta ungefär tre minuter, du kan justera tiden genom att mala kaffet annorlunda, ett finare kaffe ger en längre genomrinning.

Tips: Använd malningsgraden som ett verktyg för att få den smak du vill på kaffet. Generellt ger en något finare malning ett kraftigare kaffe och ett grövre malet kaffe mindre beska. Man måste dock hålla sig inom ett visst spann, eftersom kaffet annars lätt blir över- eller underextraherat.

Det behöver du:
  • Filterhållare i porslin
  • Filter
  • Kanna
  • Kaffe
  • Kvarn
  • Vatten värmt till 94-96 grader gärna i en kanna med smal pip
  • Våg
  • Tidtagarur

Malningsgrad: Bryggmalet
Bryggtid: Ca 3 minuter 
Dosering: 7 gram kaffe per 1 dl vatten

KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart