Köp kaffe online - alltid nyrostat från Svenska och Italienska rosterier - kaffeskola

HEM / KAFFE / Gringo Kenya Kamoini AA, 250 g

Kenya har en särställning i världens kaffeproduktion när det gäller att odla och exportera kraftfulla och smakrika tvättade kaffen, så gott som alltid med en tydlig avsändaradress i smaken. Inget annat land är så lätt att särskilja på en blindprovning som en välsmakande lott från Kenya. 

Kamoini Wetmill, som är en del av Othaya Farmers Cooperative Society, är belägen i Nyeri County i centrala Kenya, ungefär 190 km från Nairobi. Regionens definierande egenskaper inkluderar höga växthöjder och näringsrika vulkaniska jordar, vilket skapar en idealisk miljö för kaffeodling. Kaffe från Kenya är så gott som alltid uppkallat efter deras respektive tvättstation, den unika plats dit bönderna lämnar sina kaffebär. Kamoini har 551 medlemmar som bidrar med sina skördar hit. 

Allt kaffe odlad på små familjejordbruk, där fullt mogna kaffebär handplockas och sorteras för att ta bort omogna och bär. När väl kaffet kommer till tvättstationen så vägs bären och deras vikter noteras. Därefter skalas fruktköttet bort och läggs för jäsning i tankar i upp till 36 timmar. Efter fermentering så blötläggs kaffet i rent vatten används för en så kallad ”Kenyan Soak”. Kaffet torkas sedan på upphöjda torkbädddar i upp till två veckor under soltorkning, innan kaffet får vila inför export. 

Den kooperativa tvättstationen är bildad av enskilda bönder som var och en klarar sig på mindre än halv hektar land. Dessa bönder arbetat så gott som alltid tillsammans med sin familj – makar, barn (i genomsnitt fem) – för att ta hand om sitt jordbruk, men ytterligare arbetskraft anlitas ofta under skördetid.  I den här regionen är det de erfarna händerna från den äldre generationen som i första hand upprätthåller traditionen med kaffeodling. Deras engagemang säkerställer att varje kaffeböna inte bara fångar markens smaker utan förkroppsligar andan av arv mellan generationerna. 

LAND: Kenya
PRODUCENT: Kamoini Factory – Othaya Farmers Co-operative Society
REGION: Nyeri
VÄXTHÖJD: 1650-1730 meter
ART/VARIETET: SL28, SL34
PROCESSMETOD: Tvättat, Double Wash
TORKMETOD: Sol på upphöjda bäddar
SKÖRDEPERIOD: Januari 2023
LOTTSTORLEK: 360 kilo

Rostningsdatum 2024-01-17
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart