HEM / KAFFE / Gringo Costa Rica El Papal Anaerobic, 250 g

Vi rostar kaffen från tvättstationen Juanachute varje år, men detta är det första kaffet från årets skörd och den enda anaerobiska mikrolotten, gjord på varieteten Villa Sarchi. Inspirerad av hur man framställer vin, så innebär den anaeroba processen att producenten Don Tacho placerar perfekt mogna kaffebär i en förseglad tank så att syre inte påverkar processen. Jäsningen tar 96 timmar, sedan torkas bönorna på upphöjda afrikanska bäddar i 18 dagar. Kaffet vilar sedan i sitt egna fruktkött i upp till två månader så att det kan fortsätta att ta upp smak från bäret.

Resultaten blir en delikat smakprofil med stor sötma; tropisk frukt och smak av bär, plommon, amarenakörsbär och riktigt söt kanel.

Luis Anastasio Castro var en av pionjärerna när man i Costa Rica började bygga små processtationer där ofta bara en familj själva kan bearbeta sitt kaffe (skala, separera, fermentera, torka, sortera, exportera). Fenomenet kallades tidigt för ”Micro Mill Revolution”, då det bröt en mångårig negativ cykel där producenterna varit tvungna att sälja sitt kaffe till världsmarknadspris till den lokala – ofta väldigt stora – exportörer. Inspiration från denna affärsmodell har sedan spridit sig till omliggande länder, men det började i Costa Rica och det är också detta sätt att producera kaffe som är själva förutsättningen för att vi skall kunna erbjuda fantastiska mikrolotter.

Tachos processtation heter Juanachute, och här tar han – ihop med sina barn – kaffet från trädet till exporterad böna. Familjen Castro är involverad i kaffebranschen på många olika sätt. En av Tachos söner är ansvarig för baristautbildningen i den lokala gymnasieskolan och tävlar i Barista Championship. Tachos andra son arbetar på ett kaffeexporterande företag och skapar relationer med kunder.

LAND: Costa Rica
PRODUCENT: Juanachute
REGION: Tarrazu
VÄXTHÖJD: 1800 meter
ART/VARIETET: Villa Sarchi
PROCESSMETOD: Anaerobiskt bärtorkad
TORKMETOD: Upphöjda torksängar under UV-skydd
SKÖRDEPERIOD: Februari-Mars 2024
LOTT-STORLEK: 150 kilo

Rostningsdatum 2024-07-03
EAN 104639
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart