HEM / KAFFE / Gringo Jemen Wadi Bait Collective, 175 g

Detta kaffe är en av vinnarna i den internationella kaffetävlingen Gems of Yemen. Gringo köpte kaffet på en onlineauktion och fick äran att rosta de 165 kilo som tolv utvalda producenter i Jemens högland – Mikhlaf Al-Rub’ – har odlat. Kaffet fick 90 poäng av domarjuryn (vilket ger betyget “Outstanding”).

Det är många faktorer som gör att kaffe från Jemen inte liknar något annat; än idag odlas kaffe i Jemen på ungefär samma sätt som för 400 år sedan, på extremt hög höjd – 2200–2400 meter – med ursprungliga varieteter och minimalt med vatten. Producenter i regionen är beroende av flera kontantgrödor för sin inkomst, såsom pumpor, persikor, meloner och olika baljväxter. Wadi Bait-Hujairah är också täckt av Cordia myxa, ett plommonträd hemmahörande i regionen. Bönderna drar nytta av dessa träd och använder skuggan för att gynna sina kaffeplantor.

Kaffebären är torkade i sitt eget fruktkött vilket ger en fyllig karaktär av russin, frukt & mörka bär. Jemen var världens första exportör av kaffe, och hade exklusivitet att sälja kaffebönor fram till 1700-talet. Än idag odlas här kaffe på ungefär samma sätt som för 400 år sedan, på extremt hög höjd och utan att vatten används vid skörd. Den jemenitiska hamnstaden Mocha var också den första hamnen att exportera jemenitiskt kaffe, därav namnet mocka-kaffe. Jemens kaffe får sina exotiska och komplexa smaker bland annat från att odlas på en höjd av 2200-2400 meter. Här är också extremt torra väderförhållanden med minimalt med regn i de bergsregioner där kaffet odlas. 

LAND: Jemen
PRODUCENT: Community Lot från byn Wadi Bait-Hujairah
REGION: Mikhlaf Al-Rub’
VÄXTHÖJD: 2200-2400 meter
ART/VARIETET: Udaini
PROCESSMETOD: Supernatural
TORKMETOD: Sol på upphöjda bäddar
SKÖRDEPERIOD: Oktober

Hela bönor. Om malning önskas, ange bryggmetod i kassan.

Rostningsdatum 2023-06-05
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart