Köp kaffe online - alltid nyrostat från Svenska och Italienska rosterier - kaffeskola

HEM / KAFFE / Gringo Mexiko Juba Guerrero, 250 g

Juba betyder berg på Mepha, som är det språk som används av de producenter – främst kvinnor – som producerar kaffet. Kaffet är en del av ett långsiktigt projekt som syftar till att stärka kaffets position i regionen; producenterna som deltar får tre gånger mer betalt än marknadspriset. Kaffet är till karaktären balanserat med karaktär  av nötter, mjuk fruktighet, fina chokladtoner och en uttalad fyllighet.

Delstaten Guerrero är en av Mexikos 16 kaffeproducerande stater, och gränsar till Oaxaca och Puebla. I Guerrero är 80 % av terrängen berg och den huvudsakliga ekonomiska aktiviteten är jordbruk. Kaffe introducerades först av spanjorerna längs kusten i Sierra de Atoyac, och det mesta av arbetskraften för att plocka kaffe hämtades från de fattigaste områdena i Guerrero – en region som kallas Montaña Alta. Dessa arbetare, planterade kaffe på sina bakgårdar och på så sätt började kaffe långsamt bli en viktig planta. Regionen kännetecknas nu av produktion av skuggodlat och ekologiskt odlat kaffe. Guerrero producerar nästan bara bärktorkat kaffe, vilket är sällsynt i Mexiko, där mer än 90 % av det totala exporterade kaffet behandlas genom det tvättade metoden.

I regionen är fattigdomen utbredd, vilket har inneburit att många har flytt till de nordligare delstaterna i Mexiko, samt till USA. Narkotikahandeln i regionen är omfattande, vilket har inneburit att Guerrero har en skadad självbild och ett dåligt rykte internationellt. På grund av detta har få företag investerat i området när det gäller inköp av kaffe. Nästan 100 % av Guerrero-kaffet köps, direkt eller indirekt, av ett enda privat företag, som sedan säljer vidare till en stor internationell köpare. Detta monopol har satt mycket låga priser på kaffe och ett allmänt ointresse att odla det.

LAND: Mexiko
PRODUCENT: 33 familjejordbruk
REGION: Montaña Alta, Guerrero
VÄXTHÖJD: 1500 – 1900 meter
ART/VARIETET: Typica, bourbon
PROCESSMETOD: Bärtorkat
TORKMETOD: Sol på upphöjda bäddar
SKÖRDEPERIOD: Februari-April
LOTT-STORLEK: 670 kilo

Rostningsdatum 2024-03-26
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart