HEM / KAFFE / Gringo Sumatra Kerinci Anaerobic Espresso, 500 g

Kooperativet Koerintji Barokah Bersama har 320 medlemmar som odlar kaffe vid foten av berget Kerinci på ön Sumatra, en av de aktiva vulkanerna i Stilla havet. På grund av de många vulkanutbrotten är den vulkaniska jorden bördig och rik på näringsämnen, vilket skapar ett grönt och varierat landskap. Bönorna fermenteras efter plockning i sitt eget bär, i en syrefri – så kallad anaerobisk – miljö och torkas därefter långsamt på upphöjda torkbäddar. Detta är ett omisskänligt fruktigt kaffe där den slutna fermenteringen verkligen har satt sig i kaffets smakrika karaktär. Resultatet blir ett mycket fruktigt kaffe med en tydlig sötma, som balanseras av en rund, karaktärsfull och angenäm fyllighet. 

På den anaerobiskt bärtorkade metoden så separeras de nyplockade kaffebären med vatten, innan de läggs på upphöjda bäddar där under- och övermogna samt skadade bär tas bort. Därefter samlas de mogna körsbären upp igen och försluts i lufttäta plastpåsar på 20 kg som förvaras på en sval och torr plats (med temperaturer mellan 18 och 22 grader Celsius) i 7 dagar. Därefter läggs bären återigen på upphöjda bäddar för att torka. Bäddarna är placerade i kupoler som skyddar kaffet från regn eller starkt solljus. 

Kaffe från regionen Kerinci skiljer sig mycket från det som kommer från andra delar av Sumatra; producenterna i Barokah-kooperativet uppdaterar landets rika kaffetradition genom att diversifiera sina bearbetningsmetoder. 

De 320 medlemmarna i kooperativet Koerintji Barokah Bersama bor och odlar på en platå som ligger vid foten av berget Kerinci på ön Sumatra. Mount Kerinci är en av de många vulkanerna i stilla havets eldring, en 40 000 kilometer lång hästskoformad serie med 452 vulkaner som ingår i en nästan konstant dans av utbrott och markrörelser. Mount Kerincis historiska utbrott har gjort att det omgivande området är frodigt och grönskande med en djup källa av bördig vulkanisk jord.

Kooperativet leds av Triyono, som hjälper medlemmarna att bearbeta och rosta sitt eget kaffe. De har en fullt utrustad rostningsanläggning, inklusive ett koppnings-labb, bredvid den sin skördestation. Nästan alla odlingar på Sumatra är små. I genomsnitt är gårdarna mellan 0,5 och 2,5 hektar stora. Kaffe är vanligtvis den primära grödan för jordbrukarna, men de flesta odlar också sina träd tillsammans med grönsaker, potatis och frukt. Dessa odlade produkter utgör en betydande del av familjens kost under året.

LAND: Indonesien
PRODUCENT: Familjejordbruk – kooperativet Koerintji Barokah Bersama
REGION: Kerinci
VÄXTHÖJD: 1400-1700 meter
ART/VARIETET: Andung Sari, Sigarar Utang
PROCESSMETOD: Anaerobiskt bärtorkad
TORKMETOD: Sol
SKÖRDEPERIOD: Augusti-September 2023
LOTT-STORLEK: 360 kg

Rostningsdatum 2024-04-15
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart