kr
I lager - Skickas inom 24 tim
Produktvikt: 260 g
MÖRK CHOKLAD • ÖRTKRYDDOR • STENFRUKT
Här hittar vi ett kryddigt kaffe med låg syra som passar alla bryggmetoder.
Detta ekologiska indonesiska kaffe odlas av familjer i Aceh-regionen, som ligger på ön Sumatras norra del. Gårdarna är små – några få hektar i genomsnitt – och ligger utspridda på sluttningarna kring höglandsområdena runt sjön Tawar. Sumatras kaffe är en komplicerad historia, till stor del på grund av att gårdarna är små och att det fuktiga klimatet gör att långvarig torkning av kaffet i sina skyddande skal är opraktiskt. Kaffets efterbearbetning går därför genom många händer innan det når sitt slutliga, helt torkade tillstånd. Detta i sin tur ger Sumatrakaffet en helt unik smak, inget annat lands kaffe har så här kryddig karaktär och smak av kraftfull choklad, komplexa örter och bär.
Kaffet har bearbetades med den våtskalade metoden, som är unik för Indonesien. Metoden kallas lokalt för Giling-Basah. Metoden innebär att under skördetiden så handplockas bären och skalas sedan på eller nära gården på små handvevade eller motoriserade skalmaskiner. Kaffet fermenteras över natten i små tankar, hinkar eller påsar och tvättas med rent vatten morgonen därpå. Kaffet soltorkas sedan i mellan en halv och två dagar, beroende på vädret.
När kaffet lämnar gården så är fukthalten mellan 30 och 40%. Kaffet säljs från producenten vidare till enbearbetningsanläggning (ofta av byns samlare), där kaffet skalas ner till sitt frö (själva kaffebönan). Bönorna läggs ut för att torka på presenningar eller uteplatser, där de minskar i storlek och når 14-15% fukthalt, innan de köps upp av exportörerna, varav de flesta är baserade i Medan, som avslutar torkningen till en fukthalt på 12-13%, sorterar kaffet och förbereder det för export. Alla stegen ovan är en betydande orsak till att kaffe från Sumatra inte går att likna med något annat. Unikt och exotiskt!
Land: Indonesien
Producent: PT. Ihtiyeri Keti Ara & småjordbruk i regionen Aceh
Region: Sabun, Atu Lintang, Jagong & Bergendal, Aceh
Växthöjd: 1200-1600 meter
Art/Varietet: Ateng, Gayo 1, Timtim
Processmetod: Våtskalat
Torkmetod: Sol
Skördeperiod: Maj-Juni 2024
Lott-storlek: 12000kilo
Rostningsdatum | 2024-09-30 |
Vardagar 10:00 - 18:00
Lördagar 11:00 - 15:00
Söndagar Stängt
© Kaffecompagniet | Om cookies | Sitemap
Powered by SiteSmart