Utbudet av utrustning för tillredning av kaffe är stort och det kan upplevas lite som en djungel av bryggare och tillbehör. Här har vi försökt skapa en enklare kaffeskola med tips om hur några av de olika bryggarna används, hur man skall dosera och vad man bör tänka på. Framförallt vill vi visa hur lätt det faktiskt är att brygga sig en ljuvligt god kopp kaffe.

Gemensamt för alla bryggmetoder är att resultatet blir avsevärt bättre om man använder nyrostade bönor som man maler precis innan bryggning. Det går inte att nog poängtera vikten av att bönorna verkligen är nyrostade samt att kvarnen är av god kvalitet (ej kvarn med roterande knivar). Vi brukar jämföra med att införskaffa en ljudanläggning där man fokuserar på väldigt fina högtalare (i denna liknelse motsvarar det bryggutrustningen) men nöjer sig med en gammal kassettbandspelare som ljudkälla (=dåligt kaffe, ofärskt kaffe eller dålig malning). Hur skulle det låta? Om inte grunden, dvs kaffet, är bra blir resultatet inte heller bra.

                                           

AEROPRESS

Aeropressen är kanske det snabbaste sättet att tillreda en rykande kopp gott kaffe på. Från det att du känner suget till att du står där med koppen i din hand behöver det inte ta mer än någon minut. Bryggarens ringa storlek och låga vikt gör den dessutom lämplig att ha med sig på resande fot.

Det behöver du

Aeropress med filter

Kaffe av önskad malningsgrad*

Kvarn

Kokande vatten

Våg / Kaffemått

Tidtagarur

 

Malningsgrad: Grovmalet (bistromalet)

Bryggtid: 2 minuter

Dosering: Ca 16-18 gram till en full Aeropress

 

Metod

Det finns två olika sätt att använda Aeropressen på, den tänkta metoden samt en inverterad teknik som enligt många ger ett bättre resultat.

Börja med att väga upp och mala kaffet. Placera kolven med gummidelen uppåt, trä på cylindern med filtersidan uppåt men avvakta med att skruva på filterhållaren. Häll i det nymalda kaffet i cylindern. Slå på timern och häll samtidigt på kokande vatten, nästan upp till kanten. Rör om och fyll på ytterligare vatten till dess att vattnet når strax under kanten igen. Under tiden som kaffet drar placerar du ett filter i filterhållaren och skruvar det på plats. När ungefär en minut har gått tar du en kopp eller kanna så som bilden visar och vänder på Aeropressen. Vänta tills dragtiden är 2 minuter och pressa sedan ned kolven och ut kommer ljuvligt kaffe. Pressa antingen i en kanna eller direkt ner i koppen.

* I detta exempel använder vi grovmalet kaffe, men Aeropress kan med fördel användas med alla malningsgrader beroende på önskat resultat.

Väg kaffetHäll på vatten och rör omVänd AeropressenPressa efter 2 minuter

 

                               

MOKA

Mokabryggaren är en klassisker och den mustachprydda farbrorn med sitt höjda finger är utan tvivel en symbol för gott kaffe. Bryggmetoden kräver en minimal arbetsinsats och i din kaffekopp får du ett starkt och smakrikt kaffe som påminner om ”riktig” espresso.

Det behöver du

Mokabryggare

Kaffe

Kvarn

Spishäll

 

Malningsgrad: Relativt finmalet. Går att använda espressomalet kaffe, men resultatet blir bättre med en något grövre malning.

Bryggtid: Tar ca 3-4 minuter

Dosering: Fyll behållaren med kaffe utan att packa

 

Metod

Börja med att mala kaffet. Fyll den nedre behållaren med kallt vatten så att det precis når säkerhetsventilen. Placera silen i den nedre behållaren så står den stadigt. Fördela kaffet i silen, stryk med fingret utan att packa kaffet, se också till att filtrets övre kant är ren från kaffe så att den blir ordentligt tät. Skruva på kannans övre del och placera hela bryggaren på spisen och slå på värmen. Efter någon minut börjar vattnet koka, trycks upp genom kaffet och ut i den övre behållaren. När det börjat sippra ut kaffe i den övre behållaren kan man dra bort kannan från värmen, vänta inte ut de allra sista dropparna utan häll upp kaffet och njut.

Tips: Om man vill uppnå bästa möjliga resultat kan man, förutom att använda färska kvalitetsbönor, även förkoka vattnet innan man häller det i mokabryggaren. På detta sätt kan man sänka värmen på spisen en aning men ändå få igång bryggningen snabbare, med bättre resultat smakmässigt. Var dock försiktig när bryggaren ska skruvas ihop eftersom underdelen kommer att vara väldigt varm.

 

 

                                                        

PRESSKANNA

Presskanna, Bistro, franskpress -kärt barn har många namn. En ytterst enkel och smidig bryggmetod som är svår att misslyckas med.

Det behöver du

Presskanna

Kaffe

Kvarn

Vatten värmt till 94-96 grader

Våg / Kaffemått

Tidtagarur

 

Malningsgrad: Grovt

Bryggtid: 4 minuter

Dosering: 7 gram kaffe per 1 dl vatten

 

Metod

Koka upp vatten i en vattenkokare. Under tiden som du maler kaffet kan du förvärma presskannan med kokande vatten. Häll sedan bort vattnet och fyll på med det malda kaffet. Häll önskad mängd vatten över kaffet samtidigt som du startar timern. Rör om. Här finns det två skolor, ena säger att man inte bör röra om ytterligare men vi föredrar att man rör om igen efter ca en minut. När fyra minuter har gått skjuter du ner locket i kannan och pressar sedan ner filtret så att kaffet hamnar i botten, pressa inte alltför hårt utan sluta när ett motstånd uppstår. Servera genast, och undvik att hälla upp det sista i botten eftersom det ofta innehåller lite mer partiklar som kan ge en bitter smak.

Tips: Om det går trögt att pressa ner filtret, backa upp det ett par mm och pressa sedan igen.

                                           

DROPPBRYGG

Det här är egentligen inget nytt men har på senare tid blivit väldigt populärt. En metod man kan komma igång med på några minuter men som kan ta en livstid att bemästra.

Det behöver du

Filterhållare i porslin

Filter

Kanna

Kaffe

Kvarn

Vatten värmt till 94-96 grader gärna i en kanna med smal pip

Våg

Tidtagarur

 

Malningsgrad: Bryggmalet

Bryggtid: ca 3 minuter

Dosering: 7 gram kaffe per 1 dl vatten

 

Metod

Placera filtret i filterhållaren och ställ på valfri kanna eller kärl. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll på ett par dl. Detta gör vi för att förvärma porslinet samt ta bort eventuell papperssmak från filtret (visas ej på bilderna nedan). Töm ut vattnet ur kannan från sköljningen och häll ner det malda kaffet i filtret. Häll en liten mängd av vattnet i cirkelrörelser med en jämn långsam stråle över kaffet, och se till att allt kaffe fuktas och låt det blomma (skumma) under ca 30 sekunder. Fortsätt sedan att hälla vattnet med en jämn stråle i cirkelrörelser över kaffet till dess att den doserade mängden vatten hamnat i kannan. Hela förfarandet bör ta ungefär tre minuter, du kan justera tiden genom att mala kaffet annorlunda, ett finare kaffe ger en längre genomrinning.

Tips: Använd malningsgraden som ett verktyg för att få den smak du vill på kaffet. Generellt ger en något finare malning ett kraftigare kaffe och ett grövre malet kaffe mindre beska. Man måste dock hålla sig inom ett visst spann, eftersom kaffet annars lätt blir över- eller underextraherat.

 

 

Kaffeskolan är framställd av Jesper Andresson och Martin Englund. Bilder av Jesper Andersson.

Kundsupport

Medlem

Följ oss

Handla

Företaget