Köp kaffe online - alltid nyrostat från Svenska och Italienska rosterier - kaffeskola

HEM / KAFFE / J&N Burundi Gishubi Long Miles, 250 g

På kullen Gitwe i norra Burundi odlas detta underbart söta och fruktiga kaffe med krispigt rena smaker av hallon, blodapelsin och farinsocker.

Kaffet är producerat av Long Miles Coffee som drivs av Ben & Kristy Carlson. De flyttade till Burundi 2011 och såg både orättvisor och dåliga jordbruksmetoder som genomsyrade landets kaffeindustri. De såg också att rosterier runt om i världen hade svårt att få konsekvent bra kaffe från Burundi. Som ett försök till positiv förändring för både bönder och kafferostare föddes Long Miles Coffee. Burundis utmaningar har gått från jobbiga till positiva. I tre års tid var avkastningen extremt låg, sedan vände det och 2022 gav träden en fantastisk skörd med massa kaffe av hög kvalitet. Plötsligt var utmaningen att hinna ta hand om alla kaffebär som kom till tvättstationen! Ett angenämt och välkommet problem. På rosteriet kallar vi dem kort och gott för ”Long Miles”. Vi har haft ett nära samarbete med dem sedan 2014 och känner varandra väldigt bra nu. Vid skörd får vi en mängd prover utifrån våra diskussioner, och vad de tror kan falla oss i smaken. Det är alltid många bra kaffen, och oftast hittar vi något som vi gillar lite extra! Kullen Gitwe är full av liv och rörelse. Tack vare hårt arbete av sina coffee scouts som utbildat bönderna har Long Miles förbättrat kaffeodlingarna. Tillsammans har de genom plantering av skuggträd, korrekt beskärning och naturligt gödsel höjt kvaliteten på kaffet. Nu vet bönderna att ju mer de investerar i sin odling, desto bättre betalt kan de få för sitt kaffe. Heza tvättstation ligger nära kaffeodlingarna vilket gör att producenterna inte längre behöver göra långa resor till fots till avlägsna tvättstationer, eller sälja sin skörd till ett lågt pris för att någon ska komma och hämta den. Idag levererar de 637 bönderna på kullen Gitwe kaffe till den närliggande tvättstationen Heza, och får bra betalt för den höga kvalitet de producerar! När kaffebären är plockade tas de om hand på tvättstationen för att torka bönorna som sedan skickas till oss. Denna process kan gå till på lika sätt, för Burundi Gitwe har man gjort det enligt en metod kallad honey. Första steget är att sortera bort alla bär som inte är perfekt mogna genom så kallad densitetssortering, floating på engelska. Som begreppet avslöjar använder man sig av vatten - omogna och övermogna bär flyter till ytan snabbare än de perfekt mogna bären och kan enkelt plockas bort. Efter det görs ytterligare en sortering, för hand, innan skalet och merparten av fruktköttet avlägsnas från bäret i en maskin som kallas pulper. Den innersta delen av fruktköttet, mucilaget, sitter dock kvar på bönan. Det är också detta som gett processen namnet honey då det är gyllene i färgen, sött i smaken och klibbigt vid beröring. Nu kan man antingen låta kaffet torka eller, som här, först låta det ligga instängt i behållare i en miljö med mindre syre. Två gånger om dagen rör man om i kaffet och efter tre dygn läggs det upp på torkborden. Här får de nu ligga i 1-2 veckor med regelbunden omrörning. Den här processen, med det extra steget i behållarna, är ett utmärkt exempel på hur man kan bearbeta kaffe för att förstärka istället för att förändra dess fantastiska inneboende smaker!  Bönorna har fått full möjlighet att ta upp sockret från mucilaget och vi kan njuta av en magiskt fyllig kopp Burundi Gitwe. 

Namn: Burundi Gitwe
Ursprung: Burundi
Region: Kayanza
Producent: Long Miles Coffee
Gård: Gitwe
Altitud: 1900 m
Varietet: Red Bourbon
Process: Honey

Rostningsdatum 2022-05-31
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart