Köp kaffe online - alltid nyrostat från Svenska och Italienska rosterier - kaffeskola

Varukorgen är tom

HEM / KAFFE / J&N Colombia Tunubala, 250 g

"För en tid sedan gjorde Carlos och teamet från Caravela en spännande upptäckt. De identifierade en okänd varietet som de antog var en variant av bourbon, men så var inte fallet! Ett DNA-test visade att plantorna var av varieteten arusi S11, en blandvarietet från de västra delarna av Etiopien. Carlos bestämde sig dock för att fortsatt kalla detta kaffe för bourbon arusi, eftersom han länge ansett det vara en bourbon. Kaffet är bearbetat enligt den tvättade metoden.

Carlos Tunubalas gård Finca Eucaliptos är relativt liten, kaffeodlingen är 3,6 hektar, avlägset belägen i en dal nära området Inzá. Det ligger nedanför bergen som skiljer regionerna Huila och Cauca åt, och tack vare de fem floderna som går samman här är området mycket bördigt. Tunubala odlar varieteterna bourbon, tabi, en mycket gammal typica och den just upptäckta ”bourbon arusi”.

Carlos är tredje generationens kaffebonde och har lärt sig det mesta av sin far, Hermes, och hans 30 år långa erfarenhet. Far och son fick ärva halva och köpa halva gården av Carlos farfar 1996 och för att ha råd till det tog Carlos värvning i armén. När de tog över gården fanns bara ett fåtal kaffeträd så de lånade pengar och köpte ytterligare 2 000 kaffeträd. Förra året hade de hela 12 000 kaffeträd och då kom katastrofen – ett enormt jordskred drabbade gården och delar av den försvann. Tack och lov kom ingen person till skada. Det är tuffa tider nu med ökade driftskostnader och klimatförändringar som orsakar längre regnperioder, vilket i sin tur påverkar marken och förutsättningarna för kaffet. Detta i kombination med att stora delar av gården förstördes i jordskredet gör framtiden mycket osäker för Finca Eucaliptos. Med de förutsättningarna är det verkligen imponerande att Carlos har lyckats producera ett så enastående kaffe!"

Rostningsdatum 2023-06-20
EAN 7350045065230
KONTAKT

Torsgatan 47
113 37 Stockholm

Telefon: 08-121 555 85
E-post: info@kaffecompagniet.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar    10:00 - 18:00
Lördagar    11:00 - 15:00
Söndagar   Stängt

Nets - Payments made easy

© Kaffecompagniet  |  Om cookies  |  Sitemap
Powered by SiteSmart